ALMÁS HABCSÓK MÁLNATÜKRÖN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 45 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, passzírozás, áttörés, sütés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 nagy alma
2 db tojás
25 dkg friss málna
2 evőkanál porcukor
½ rúd vanília
másfél dkg kandírozott citromhéj
másfél dkg apróra vágott mazsola
másfél dkg vaj
másfél dkg kimagozott, apróra vágott aszalt gyümölcs
¼ db héja, reszelt citrom
25 dkg kristálycukor
ízlés szerint citromlé
A díszítéshez:
igény szerint porcukor

Elkészítés:

1. Nagyobb edényben 15 dkg cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat 3 dl vízzel, kis lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd visszavesszük a hőt.

2. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat, majd a szirupba helyezzük, lefedjük, és 10 perc alatt megpároljuk. Kivesszük a szirupból, hagyjuk kihűlni. A fél almákat, elegendő helyet hagyva közöttük, enyhén kivajazott tepsire helyezzük. A szirupot félretesszük.

3. Kisebb edényben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a felaprított aszalt gyümölcsöket, és elegendő szirupot is adunk hozzá. Kis lángon 4 percig melegítjük.

4. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A habcsókhoz a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük. 5 dkg cukrot két teáskanálnyi adagonként hozzáadunk, és fényes masszává keverjük, majd a maradék cukrot egyszerre belekeverjük.

5. A habból nyomózsákkal vagy kanállal alulról felfelé haladva spirált formázunk az almák köré, felül nyílást hagyva. Megszórjuk porcukorral, és a sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

6. A málnatükörhöz a málnát a porcukorral mixerben pürésítjük. Átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele, és citromlével ízesítjük. Az almás habcsókokat forrón vagy melegen a málnatükörre ültetve tálaljuk.

A habcsókok ropogós külseje csodálatosan krémes belsőt takar. Különleges alkalmakkor az almát brandyvel vagy rummal is flambírozhatjuk.
Aszalt gyümölcsök közül válasszuk a magozott, aprított aszalt datolyát, szilvát és sárgabarackot.