ALMÁS HABCSÓK MÁLNATÜKRÖN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, passzírozás, áttörés, sütés, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagyobb edényben 15 dkg cukrot, a citromhéjat, a vaníliarudat 3 dl vízzel, kis lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd visszavesszük a hőt.
2. Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magházat, majd a szirupba helyezzük, lefedjük, és 10 perc alatt megpároljuk. Kivesszük a szirupból, hagyjuk kihűlni. A fél almákat, elegendő helyet hagyva közöttük, enyhén kivajazott tepsire helyezzük. A szirupot félretesszük.
3. Kisebb edényben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a felaprított aszalt gyümölcsöket, és elegendő szirupot is adunk hozzá. Kis lángon 4 percig melegítjük.
4. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A habcsókhoz a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük. 5 dkg cukrot két teáskanálnyi adagonként hozzáadunk, és fényes masszává keverjük, majd a maradék cukrot egyszerre belekeverjük.
5. A habból nyomózsákkal vagy kanállal alulról felfelé haladva spirált formázunk az almák köré, felül nyílást hagyva. Megszórjuk porcukorral, és a sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
6. A málnatükörhöz a málnát a porcukorral mixerben pürésítjük. Átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele, és citromlével ízesítjük. Az almás habcsókokat forrón vagy melegen a málnatükörre ültetve tálaljuk.