CSOKOLÁDÉ-GESZTENYE PÁSTÉTOM Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, sütőforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, gőzölés, hűtés, kikeverés

Adag: 1 sütőforma (10-12 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg gesztenyemassza
20 dkg étcsokoládé
10 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor
1 csepp vaníliaaroma
másfél teáskanál rum
¼ teáskanál instant kávé
A díszítéshez:
kevés étcsokoládé
igény szerint narancs

Elkészítés:

1. Egy téglalap alakú formát (8 x 17 x 8 cm) kivajazunk. A forma alját sütőpapírral kibéleljük, olajjal bekenjük.

2. A csokoládét tűzálló edényben, forró vízzel félig megtöltött fazékra állítva, állandóan kevergetve megolvasztjuk. A tálat levesszük a fazékról, és 5 percig hűlni hagyjuk. A porkávét 1 teáskanál forró vízben feloldjuk.

3. Egy másik tálban habosra keverjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, laza krémmé dolgozzuk. Belekeverjük a gesztenyemasszát, majd jó alaposan az olvasztott csokoládét, végül pedig a vaníliaaromát, a kávét és a rumot. A masszát az előkészített formában elterítjük, a tetejét kisimítjuk. Celofánnal vagy alufóliával lefedve 12 órára a hűtőbe tesszük.

4. A tálaláshoz a forma szélei mentén tortakéssel meglazítjuk a pástétomot, majd kiborítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Az étcsokoládéból, zöldséghámozóval, forgácsokat vágunk, és a pástétom tetejére szórjuk. A pástétomot felszeleteljük, és friss bogyós gyümölcscsel vagy hámozott narancsszeletekkel tálaljuk.

Ez a tartalmas pástétom karácsonykor tökéletes vendégváró meglepetés. A mélyhűtőben akár 3 hónapig is tárolható.
Cukrozatlan natúr gesztenyemasszát használjunk. Friss bogyós gyümölcsöt vagy narancsot válasszunk a díszítéshez.