CSOKOLÁDÉ-GESZTENYE PÁSTÉTOM Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, sütőforma, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, gőzölés, hűtés, kikeverés
Adag: 1 sütőforma (10-12 főre)
Elkészítés:
1. Egy téglalap alakú formát (8 x 17 x 8 cm) kivajazunk. A forma alját sütőpapírral kibéleljük, olajjal bekenjük.
2. A csokoládét tűzálló edényben, forró vízzel félig megtöltött fazékra állítva, állandóan kevergetve megolvasztjuk. A tálat levesszük a fazékról, és 5 percig hűlni hagyjuk. A porkávét 1 teáskanál forró vízben feloldjuk.
3. Egy másik tálban habosra keverjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot, laza krémmé dolgozzuk. Belekeverjük a gesztenyemasszát, majd jó alaposan az olvasztott csokoládét, végül pedig a vaníliaaromát, a kávét és a rumot. A masszát az előkészített formában elterítjük, a tetejét kisimítjuk. Celofánnal vagy alufóliával lefedve 12 órára a hűtőbe tesszük.
4. A tálaláshoz a forma szélei mentén tortakéssel meglazítjuk a pástétomot, majd kiborítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Az étcsokoládéból, zöldséghámozóval, forgácsokat vágunk, és a pástétom tetejére szórjuk. A pástétomot felszeleteljük, és friss bogyós gyümölcscsel vagy hámozott narancsszeletekkel tálaljuk.