ALFREDO TÉSZTÁJA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, főzés, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg szélesmetélt
2 és ¼ dl tejszín
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
Tálaláshoz:
ízlés szerint reszelt parmezán sajt
néhány levél friss petrezselyem

Elkészítés:

1. A vajat és 1,6 dl-nyi tejszínt egy nagy serpenyőben összekeverünk és közepes hőfokon felforralunk. Majd csökkentve a hőfokot, körülbelül 1-1,5 percig gyöngyözve főzzük, vagy amíg kissé besűrűsödik (1. kép).

2. Eközben egy nagy lábosban kissé sós vizet forralunk. Beletesszük a fettuccinét, az olajat, és 2-3 percig főzzük, amíg éppen csak megpuhul (al dente). Leszűrjük, és ráöntjük a vajas, tejszínes mártást (2. kép).

3. A tésztát kis lángon tartva jól átkeverjük, hogy a mártás mindenütt bevonja.

4. A megmaradt tejszínt, a parmezán sajtot, a szerecsendiót hozzáadjuk a tésztakeverékhez (3. kép), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s újfent jól átkeverjük, hogy mindenhová jusson a sajtból, és jól átmelegedjen.

5. A tésztát előmelegített tálalóedénybe tesszük, friss petrezselyemlevéllel díszítjük, és azonnal tálaljuk, külön parmezánt kínálva hozzá.

Ezt a klasszikus római ételt még kiegészíthetjük sonkacsíkokkal és friss zöldborsóval, ha a 4. lépésben hozzáadunk 20-30 dkg főtt zöldborsót és 20 dkg sonkacsíkot a parmezánnal együtt.
A tésztán lévő szósz Alfredo római éttermében vált halhatatlanná. A vaj, tejszín és parmezán sajt eme gazdag keverékét hagyományosan fettuccine tésztával szokás enni, méghozzá azon melegében, mihelyt a mártást a tésztához keverjük, máskülönben összeragadhat.