TEJSZÍNES-ZÖLDBORSÓS SPAGETTI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, főzés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és ¼ dl tejszín
50 dkg fejtett zöldborsó
25 dkg spagetti

vagy

25 dkg hosszúmetélt
25 dkg zöld spagetti

vagy

25 dkg zöld hosszúmetélt
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál vaj
1 csipet frissen reszelt reszelt szerecsendió
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben. Beletesszük a zöldborsót, és alacsony hőfokon 2-3 percig pároljuk (1. kép).

2. A tejszínt kimérjük, beleöntjük a serpenyőbe (2. kép), felforraljuk, 1-1,5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A serpenyőt elvesszük a tűzhelyről.

3. Közben egy nagy lábosban gyengén sózott vizet forralunk, beletesszük a zöld és fehér spagettit vagy metélt tésztát, az olívaolajat, s addig főzzük, hogy éppen csak megpuhuljon, de még harapni lehessen (al dente). A lábost elvesszük a tűzhelyről, a tésztát leszűrjük, és visszatesszük a lábosba.

4. Hozzáadjuk a tésztához a zöldborsót és a tejszínes mártást (3. kép). Az edényt visszarakjuk a tűzhelyre, belekeverjük a maradék tejszínt és a reszelt parmezán sajtot. Ízlés szerint szórunk bele sót, borsot és egy csipetnyi szerecsendiót.

5. Két villát használva óvatosan, jól átkeverjük a tésztát, hogy a zöldborsós tejszínes mártás mindenütt jól bevonja, s közben át is melegítjük. A tésztát tálalóedénybe tesszük, azonnal kínáljuk, külön parmezán sajtot adva hozzá.