TEJSZÍNES-ZÖLDBORSÓS SPAGETTI Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: lábas, reszelő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, főzés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben. Beletesszük a zöldborsót, és alacsony hőfokon 2-3 percig pároljuk (1. kép).
2. A tejszínt kimérjük, beleöntjük a serpenyőbe (2. kép), felforraljuk, 1-1,5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A serpenyőt elvesszük a tűzhelyről.
3. Közben egy nagy lábosban gyengén sózott vizet forralunk, beletesszük a zöld és fehér spagettit vagy metélt tésztát, az olívaolajat, s addig főzzük, hogy éppen csak megpuhuljon, de még harapni lehessen (al dente). A lábost elvesszük a tűzhelyről, a tésztát leszűrjük, és visszatesszük a lábosba.
4. Hozzáadjuk a tésztához a zöldborsót és a tejszínes mártást (3. kép). Az edényt visszarakjuk a tűzhelyre, belekeverjük a maradék tejszínt és a reszelt parmezán sajtot. Ízlés szerint szórunk bele sót, borsot és egy csipetnyi szerecsendiót.
5. Két villát használva óvatosan, jól átkeverjük a tésztát, hogy a zöldborsós tejszínes mártás mindenütt jól bevonja, s közben át is melegítjük. A tésztát tálalóedénybe tesszük, azonnal kínáljuk, külön parmezán sajtot adva hozzá.