OLAJOS-FOKHAGYMÁS SPAGETTI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, séfkés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg spagetti
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 és ¼ dl olívaolaj
3 evőkanál durvára vágott, friss petrezselyem
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Az olívaolajból félreteszünk 1 evőkanálnyit, a maradékot felforrósítjuk egy közepes méretű serpenyőben. Beletesszük a fokhagymát, egy csipetnyi sót, és kis lángon állandóan kevergetve aranybarnára pirítjuk (1. kép), majd félretesszük a serpenyőt. Vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma, mert akkor elveszíti a zamatát. (Ha megég, elölről kell kezdeni!)

2. Közben egy nagy lábosban kissé sózott vizet forralunk. Beletesszük a spagettit és a megmaradt olajat, és addig főzzük, amíg éppen csak megpuhul, de még harapható (al dente). Leszűrjük, és visszatesszük a lábosba.

3. Az olajat és a fokhagymát belekeverjük a tésztába (2. kép), hogy jól átjárja. Megborsozzuk, és belekeverjük a friss petrezselymet, hogy mindenhová jusson belőle (3. kép).

4. A tésztát előmelegített tálalóedénybe tesszük, és azonnal tálaljuk.

Érdemes a legjobb minőségű olajat használni az ilyen ételekhez, amelyeknél fontos jellemző sajátosság a különlegesen jó íz, zamat. Az extra szűz olaj az első sajtolásból készül -, ennek a legkisebb a savtartalma. Jóval drágább, mint a többi olívaolajat, de ennek a legfinomabb a zamata. A szűz olívaolaj kissé savasabb, de az is igen jó ízű. A címkén egyszerűen csak tiszta olívaolaj megnevezett olajat általában melegen kezelték és mechanikus eljárással finomították, ennek következtében nincs sajátos jellege és zamata.