Görög csirkeleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás nélküli főzés, főzés, hámozás, legírozás, lehabozás, pirítás, szűrés, zsírtalanítás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A kb. egy kilogrammos megmosott csirkét, a sárgarépa-, hagyma- és zellerszeleteket, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a felaprított fokhagymát és a szemes borsot nagy lábosba tesszük. Felöntjük a vízzel, felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, megsózzuk, és fedő alatt 1 órát főzzük, amíg a hús meg nem puhul. A csirkét kivesszük a levesből, és feldaraboljuk. A levest leszűrjük és behűtjük.
2. A leves tetejéről leszedjük a zsírt. Forró olajon megpirítjuk a rizst, a húsleveshez adjuk, és 15 percig főzzük, hogy a rizs is megpuhuljon. A felaprított csirkét visszatesszük a levesbe. Fűszerezzük és összemelegítjük.
3. A tojást és a tojássárgáját a citromlével kikeverjük. Apránként belekeverünk kevés forró levest, majd a folyadékot folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük. Forralni nem szabad, csak összemelegítjük, különben összeugrik a tojás. Azonnal tálaljuk, friss kenyeret és reszelt sajtot kínálunk mellé. A levest tálalás előtt felaprított metélőhagymával hintjük meg.