Görög csirkeleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, habverő, keverőtál, séfkés, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás nélküli főzés, főzés, hámozás, legírozás, lehabozás, pirítás, szűrés, zsírtalanítás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kisebb csirke
15 dl víz
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál szeletelt halványító zeller
1 szál karikára vágott sárgarépa
1 teáskanál egész fehér bors
1 teáskanál só
1 teáskanál friss kakukkfű
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 db babérlevél
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint apróra vágott metélőhagyma
A levesbetéthez:
8 dkg rizs
1 evőkanál olaj
A sűrítéshez:
1 db leve citrom
3 db tojás

Elkészítés:

1. A kb. egy kilogrammos megmosott csirkét, a sárgarépa-, hagyma- és zellerszeleteket, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a felaprított fokhagymát és a szemes borsot nagy lábosba tesszük. Felöntjük a vízzel, felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, megsózzuk, és fedő alatt 1 órát főzzük, amíg a hús meg nem puhul. A csirkét kivesszük a levesből, és feldaraboljuk. A levest leszűrjük és behűtjük.

2. A leves tetejéről leszedjük a zsírt. Forró olajon megpirítjuk a rizst, a húsleveshez adjuk, és 15 percig főzzük, hogy a rizs is megpuhuljon. A felaprított csirkét visszatesszük a levesbe. Fűszerezzük és összemelegítjük.

3. A tojást és a tojássárgáját a citromlével kikeverjük. Apránként belekeverünk kevés forró levest, majd a folyadékot folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük. Forralni nem szabad, csak összemelegítjük, különben összeugrik a tojás. Azonnal tálaljuk, friss kenyeret és reszelt sajtot kínálunk mellé. A levest tálalás előtt felaprított metélőhagymával hintjük meg.

A lé behűtése elírás lehet. A leírás folytatásából kiderül, hogy nem szükséges, mert egy melegen tálalt levesről van szó.