CHOCOLATE CHIP COOKIES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap
Eljárások: darálás, kikeverés, sütés, törés

Adag: 2 tepsi (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg étcsokoládé
10 dkg őrölt mandula
1 csipet sütőpor
15 dkg liszt
1 csepp vaníliaaroma
1 db tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg barna cukor
12 dkg puha vaj
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Két sütőlemezt kivajazunk, hideg helyre tesszük.

2. A vajat a kétféle cukorral – fakanállal vagy elektromos habverővel – habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a kissé felvert tojást, és minden alkalommal alaposan elkeverjük. Végül beledolgozzuk a vaníliaaromát is.

3. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk, majd elvegyítjük az őrölt mandulával. A felét belekeverjük a vajas-cukros masszába, jól kidolgozzuk, majd beleforgatjuk a maradék lisztet és az apróra vágott csokoládédarabkákat is.

4. A masszát 24 részre osztjuk, mindegyikből apró golyót formálunk. A felét, tisztes távolságra egymástól, az egyik sütőlemezre ültetjük, majd kicsit ellapítjuk a halmokat. A sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azonnal leemeljük a sütőlemezről, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonlóképpen dolgozzuk fel. A kész süteményt légmentesen zárható dobozban tároljuk.

Igazi amerikai csemege, az egyik legnépszerűbb keksztípus. Massachusetts államban, az 1920-as években született, és olyan keresetté vált, hogy erre a célra külön csokoládéchipseket hoztak forgalomba.