ALMÁS SERTÉSBURGER Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kenyérpirító, kés, lábas, séfkés, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forrázás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db közepes méretű, karikára vágott alma
8 szelet zsúrkenyér
4 szelet kicsontozott rövid karaj
1 evőkanál olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
1 evőkanál mustár
4 db kimagozott aszalt szilva
½ dl habtejszín
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
igény szerint salátalevél

Elkészítés:

1. A félbevágott szilvát leforrázzuk, majd lefedve állni hagyjuk. A húsról minden zsiradékot lebontunk. A mustárt a tejszínnel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.

2. Az alma csutkáját kiszedjük, és a gyümölcsöt héjastól 1 cm-es szeletekre vágjuk. A vajban mindkét felüket 2-3 percig sütjük, szűrőlapáttal kiszedjük, és melegen tartjuk. Az olajat a serpenyőbe öntjük, a fokhagymát 1 percig pároljuk benne, és a négy karajszelet mindkét felét szép pirosra sütjük rajta.

3. A szilvát alaposan lecsepegtetjük. A kenyérszeleteket megpirítjuk, meg is vajazhatjuk. 4 kenyérszeletet tányérokra fektetünk, salátaleveleket terítünk rá, a húst ráfektetjük, és 1-1 almakarikával beborítjuk. Erre két szilvát teszünk, és kanálnyi mustáros keverékkel koronázzuk. Egy másik pirított kenyérrel befedve kínáljuk.

Szabadtűzön, roston is elkészíthetjük ezt a fogást, így még különlegesebb ízhatást érhetünk el.