BÁRÁNYRAGU BURGONYÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A lapockáról eltávolítjuk a zsírt és az inakat, majd a húst közepes kockákra vágjuk. Öntöttvas serpenyőben, közepes lángon, az olajat felforrósítjuk, és a húskockákat megpirítjuk benne. Lecsepegtetjük, lefedve félretesszük.
2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Tűzálló tálban, közepes lángon, a vajat megolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és 2 percig melegítjük. Belekeverjük a fokhagymát, a bárányhúst, és a keletkezett pecsenyelevet is.
3. Egy másik edényben a húslevet felforraljuk, a húsra öntjük, a bouquet garnival, sóval, borssal ízesítjük. 1-2 percig főzzük, a habot leszedjük. Majd a tálat lefedjük, és a húst a sütőben 30 percig sütjük.
4. Hozzáadjuk a burgonyát, további 20-30 percig sütjük, amíg a krumpli is megpuhul. Tálalás előtt kidobjuk a fűszercsokrot, és a ragut megszórjuk a petrezselyemmel.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
BOUQUET GARNI
A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.