BÉCSI ALMÁS RÉTES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  olcsó
Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, sütő, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, nyújtás, sütés, töltés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kenéshez:
6 dkg olvasztott vaj
A szóráshoz:
2 dkg porcukor
A tésztához:
18 dkg rétesliszt
1 db tojás
¾ dl meleg víz
1 csipet só
A töltelékhez:
60 dkg savanykás alma
3 evőkanál porcukor
2 kiskanál őrölt fahéj
6 dkg mazsola
6 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A lisztet a sóval mély tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk, és a tojás beleöntjük. A vizet hozzáadjuk, és először ujjbegyünkkel apránként összedolgozzuk, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. Alaposan kidolgozzuk; akkor jó, ha már nehezen gyúrható. Kilisztezett tálba tesszük. Letakarva 15 percig meleg helyen pihentetjük.

2. A zsemlemorzsát a vaj felén kevergetve megpirítjuk és kihűtjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük.

3. Egy abroszt kiterítünk, meglisztezzük, és a tésztát ráfektetve, az ujjunkkal alányúlva kb. 50×60 cm-es téglalappá nyújtjuk. 15 percig pihentetjük.

4. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, és a zsemlemorzsával meg a mazsolával összekeverjük. A tésztát olvasztott vaj egy részével megkenjük, és az almás keveréket ráterítjük.

5. Az abrosz segítségével a tésztát összegöngyöljük, a ruha segítségével tepsire göngyölítjük, és a maradék olvasztott vajjal megkenjük.

6. A forró sütőbe tolva 35-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral megszórva melegen, vaníliakrém, fagylalt vagy tejszínhab kíséretében tálaljuk.

Bécsben azt tartják, a rétes tésztája csak hártya vastagságú legyen, hogy az alá rejtett szerelmes levelet el lehessen olvasni.