FIRENZEI KRÉMTORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, törés
Adag: 8-10 főre
Elkészítés:
1. Egy tálat kibélelünk fóliával. A kb. 23×12 cm-es piskótalapot 1 cm vastag szeletekre, ezeket pedig átlósan kettévágjuk, hogy háromszögeket kapjunk.
2. A háromszögeket meglocsoljuk 3 evőkanál mandulalikőrrel, majd kibéleljük velük a tálat (1. kép). A maradékot félretesszük.
3. Darabokra törünk, és gőz fölött megolvasztunk 90 gramm csokoládét. A többi csokoládét durvára reszeljük. Egy tálban habosra keverjük a porcukrot a lágy vajjal.
4. Az olvasztott csokoládét a cukros vajkrémhez adjuk, és ezt a maradék likőrrel simára, habosra keverjük.
5. Egy kisebb tálban 2 kávéskanál kávéaromával kemény habbá verünk 3 dl tejszínt, és belekeverjük a reszelt csokoládét.
6. A tejszínhabos keverékkel beborítjuk a tálat bélelő piskótát (2. kép).
7. A csokoládés mandulalikőrös krémet az édesség közepére simítjuk (3. kép).
8. A maradék piskótaháromszögeket elrendezzük rajta (4. kép)
9. A tálat lefedjük, és legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
10. Ezalatt egy kis serpenyőben, közepes lángon, gyakran kevergetve aranysárgára pirítjuk, majd kihűtjük a hántolt, durvára vágott mandulát.
11. A maradék tejszínt a megmaradt aromával lágy habbá verjük.
12. Hűtött tálra borítjuk a süteményt, és miután lehúztuk róla a fóliát, külsejét bevonjuk a kávés tejszínhabbal, a tetejét megszórjuk a pirított mandulával.
Tálaláskor vágjuk a zucottót szeletekre, majd tegyük kistányérra, hogy a rétegek jól látsszanak (5. kép).
PISKÓTA
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.