FRANCIA ALMATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: alufólia, hűtőszekrény, lábas, műanyagfólia, sütő, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, sütés, vakon sütés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mandulakrémhez:
3 evőkanál darált mandula
3 evőkanál porcukor
3 dkg puha vaj
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
50 dkg keményebb alma
1 evőkanál víz
1 db leve citrom
igény szerint baracklekvár
Az omlós tésztához:
½ csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
1 db tojás

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a vajjal meg a porcukorral ujjbegyünkkel összemorzsoljuk, majd a tojássárgájával, a vaníliás cukorral meg a hideg vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A tésztát két fólialap vagy sütőpapír között 2,5 mm vastag kerek lappá nyújtjuk, és úgy fektetjük egy lapos, 24 cm átmérőjű kerek tortaformába, hogy pereme is legyen.

3. A forró sütőbe tolva 20 percig „vakon sütjük” (lásd lent), majd még további 10 percig a sütőben hagyjuk. (Ha idő előtt barnulni kezdene, alufóliával letakarjuk.) A formában hűtjük ki.

4. A mandulakrémhez a porcukrot a vaníliás cukorral meg a vajjal habosra keverjük, majd a tojássárgáját és a mandulát is beledolgozzuk. A kihűlt tésztába simítjuk.

5. Az almát meghámozzuk, 4-4 cikkbe vágjuk, kicsumázzuk, és a citromlével meglocsoljuk. Utána vékonyan felszeleteljük, és körkörösen a mandulakrém tetejére fektetjük. Még 20-25 percre a sütőbe visszatesszük, hogy az alma megpuhuljon. A tortakarimát lehúzva róla kihűtjük.

6. A lekvárt kis lábaskában felolvasztjuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk. Átszűrjük, és ecsettel az almára kenjük: így az alma nem szárad ki, és a torta szép fényes lesz.

„Vakon sütés”:

A formát a kinyújtott tésztával kibéleljük, kis tésztagolyó segítségével a forma széléhez nyomkodjuk (1. kép) A forma szélén a sodrófát végighúzzuk, hogy a kilógó részeket leválasszuk (2. kép). 10 percre jégbe hűtjük. A tésztát megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A belsejébe sütőpapírt fektetünk, és szárazbabbal vagy rizzsel megtöltjük (3. kép). A recept szerint megsütjük. A papír segítségével a babot vagy rizst eltávolítjuk (4. kép), de nem dobjuk ki, mert máskor is felhasználhatjuk ehhez.

A franciák egyik legkedveltebb süteménye az almatorta. Ropogós, vékony tésztakosár az alapja, könnyű mandulakrém a tölteléke, és lakkozott alma koronázza. Emlékezzünk Horatius mondására: az a legjobb alma, amelyet a fogyó hold világánál szednek.
Ha az alma még nem hűlt ki teljesen, amikor a lekvárral kenjük, a teteje nem lesz szép fényes.
Gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, minél kevesebbet nyúljunk a meleg kezünkkel hozzá, mert így lesz ropogós.