FRANCIA ALMATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Eszközök: alufólia, hűtőszekrény, lábas, műanyagfólia, sütő, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, nyújtás, sütés, vakon sütés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a vajjal meg a porcukorral ujjbegyünkkel összemorzsoljuk, majd a tojássárgájával, a vaníliás cukorral meg a hideg vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A tésztát két fólialap vagy sütőpapír között 2,5 mm vastag kerek lappá nyújtjuk, és úgy fektetjük egy lapos, 24 cm átmérőjű kerek tortaformába, hogy pereme is legyen.
3. A forró sütőbe tolva 20 percig „vakon sütjük” (lásd lent), majd még további 10 percig a sütőben hagyjuk. (Ha idő előtt barnulni kezdene, alufóliával letakarjuk.) A formában hűtjük ki.
4. A mandulakrémhez a porcukrot a vaníliás cukorral meg a vajjal habosra keverjük, majd a tojássárgáját és a mandulát is beledolgozzuk. A kihűlt tésztába simítjuk.
5. Az almát meghámozzuk, 4-4 cikkbe vágjuk, kicsumázzuk, és a citromlével meglocsoljuk. Utána vékonyan felszeleteljük, és körkörösen a mandulakrém tetejére fektetjük. Még 20-25 percre a sütőbe visszatesszük, hogy az alma megpuhuljon. A tortakarimát lehúzva róla kihűtjük.
6. A lekvárt kis lábaskában felolvasztjuk, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel hígítjuk. Átszűrjük, és ecsettel az almára kenjük: így az alma nem szárad ki, és a torta szép fényes lesz.
„Vakon sütés”:
A formát a kinyújtott tésztával kibéleljük, kis tésztagolyó segítségével a forma széléhez nyomkodjuk (1. kép) A forma szélén a sodrófát végighúzzuk, hogy a kilógó részeket leválasszuk (2. kép). 10 percre jégbe hűtjük. A tésztát megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A belsejébe sütőpapírt fektetünk, és szárazbabbal vagy rizzsel megtöltjük (3. kép). A recept szerint megsütjük. A papír segítségével a babot vagy rizst eltávolítjuk (4. kép), de nem dobjuk ki, mert máskor is felhasználhatjuk ehhez.