Fejes saláta fokhagymás kenyérrel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, fokhagymaprés, habverő, kés, keverőtál, salátacentrifuga, salátástál, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, pirítás, préselés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db fejes saláta
1 csomó hónapos retek
1 csomó metélőhagyma
pár szál zsázsa
A díszítéshez:
2 ágacska citromfű
Az öntethez:
4 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 csipet kristálycukor
másfél dl tejföl
1 teáskanál só
4 evőkanál vaj
1 db leve narancs
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és szétszedjük. A retket megtisztítjuk, felszeleteljük, és a felaprított metélőhagymával és zsázsával együtt a salátához adjuk.

2. A mártáshoz a tejfölt a narancslével és az ecettel simára keverjük, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és a salátára öntjük.

3. A kenyeret kis kockákra vágjuk, a fokhagymát sóval eldörzsöljük és átforgatjuk a felforrósított vajban, majd a kenyérkockákat a fokhagymás zsiradékban aranysárgára sütjük.

4. A pirított kenyérkockákat rászórjuk a salátára,és citromfűvel díszítjük.