BÁRÁNYÉRMÉK FEKETERIBIZLI-MÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván drága
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, lehabozás, pácolás, passzírozás, áttörés, pirítás, sütés, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagy tálba tesszük a csontot és a zsírt a pác minden hozzávalójával – a boron kívül. A bort egy edényben felforraljuk, azonnal a páchoz öntjük, hagyjuk kihűlni. A bárányszeleteket a pácba tesszük, és egy éjszakán, de legalább 48 órán át pácoljuk.
2. Felhasználáskor a húst kivesszük a pácból. Szárazra töröljük, és lefedve a hűtőbe tesszük. A pácot lábosba szűrjük, felforraljuk, majd kis lángon főzzük. A zöldséget félretesszük.
3. Közben nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beletesszük a csontot, közepes lángon addig pirítjuk, amíg a leve elfő és jól megbarnul. A felesleges olajat leöntjük, hozzáadjuk a zöldséget, további 2-3 percig pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, és 1 percig melegítjük. A forró pácot is hozzáadjuk, állandó keverés mellett feloldjuk a serpenyő alján lévő szaftot is. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a csontokat ellepje, majd kis lángon 1 órát főzzük. A tetejéről a habot gyakran leszedjük.
4. Az így kapott mártást sűrű lyukú szűrőn átpasszírozzuk, a csontot és a zöldséget eldobjuk. Majd a mártást kb. még 20 percig főzzük, amíg 2,5 dl-re besűrűsödik, eközben is többször szedjük le róla a habot.
5. Öntöttvas serpenyőben, közepes lángon, a cukrot megolvasztjuk, levesszük a tűzről, és azonnal hozzáöntjük az ecetet, a karamellt kevergetve feloldjuk. Hozzáadjuk a borsot, a feketeribizli-zselé felét, az alaplevet és a felfőzött pácot. 5 percig főzzük, majd tiszta edénybe szűrjük, további 5 percig főzzük. Belekeverjük a maradék ribizlizselét, megsózzuk, melegen tartjuk.
6. A bárányhúsból 16 darab, 2,5 cm vastag érmét szeletelünk. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Serpenyőben, közepes lángon, felmelegítünk 2 evőkanál olajat, és az érmék mindkét oldalát 2-3 percig sütjük benne. A forró mártással tálaljuk.
MARHAHÚSALAPLÉ
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.
BOUQUET GARNI
A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.