Karfiol palacsintatésztában Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, konyhai robotgép, lábas, papírtörlő, szűrő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: beforralás, blansírozás, bundázás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, sütés bő zsiradékban, szűrés, turmixolás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db rózsáira bontott karfiol
12 dkg liszt
másfél dl tej
1 db tojás
ízlés szerint só
Salsához:
2 darabka narancshéj
100 dkg érett, kockára vágott paradicsom
4 nagyobb kimagozott, apróra vágott piros húsú paprika
14 dkg apróra vágott újhagyma
10 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 csipet erős chilipehely

vagy

1 csipet erős pirospaprika
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
Sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A salsához az olívaolajat egy nagy tűzálló edényben, közepes lángon felforrósítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az újhagymát meg a kimagozott, felaprított paprikát, időnként megkeverve, 10 percig pároljuk, míg a paprika megpuhul, de még nem barnul meg. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, a narancshéjat és a chilipelyhet (ha csípőset készítünk), sózzuk, borsozzuk, és forráspontig hevítjük. Utána nagyon kis lángon 45 percig, fedő nélkül pároljuk, míg a lé nagyobb része elpárolog, és a mártás besűrűsödik. Végül robotgépben pürésítjük, vagy szitán áttörjük.

2. Nagyobb fazékban enyhén sós vizet forralunk. Beledobjuk a karfiolrózsákat, és kis lángon 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.

3. A tojást felverjük a tejjel, apránként hozzákeverjük a lisztet és 1 teáskanál sót.

4. Időközben mély sütőedényben 180-190 °C-ra hevítjük az olajat (akkor jó, ha a beledobott kenyérkocka fél perc alatt megpirul).

5. A karfiolrózsákat a sűrű palacsintatésztába mártjuk, lecsepegtetjük a felesleget, és a forró olajban adagonként 5 percig sütjük, vagy amíg a rózsák aranyszínűre pirulnak. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és előmelegített tálakon kínáljuk a salsával vagy aiolival körítve.

A passzírozást szitán való áttörés helyett elvégezhetjük botmixeres pépesítéssel vagy turmixolással is. Amennyiben az étel jellege megkívánja, a pépesítés után átszűrhetjük akár szitán, akár kis lyukú szűrőn.

Aioli

5 dl olívaolaj
10 gerezd fokhagyma
2 db tojás
1 mokkáskanál só
1 teáskanál citromlé

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, összenyomjuk. A tojássárgáját a sóval elkeverjük. Folyamatosan keverve az olajat belecsöpögtetjük, hogy sűrű masszát kapjunk. Végül a citromlével ízesítjük.