Karfiol palacsintatésztában Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, konyhai robotgép, lábas, papírtörlő, szűrő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: beforralás, blansírozás, bundázás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, sütés bő zsiradékban, szűrés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A salsához az olívaolajat egy nagy tűzálló edényben, közepes lángon felforrósítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az újhagymát meg a kimagozott, felaprított paprikát, időnként megkeverve, 10 percig pároljuk, míg a paprika megpuhul, de még nem barnul meg. Beletesszük a felkockázott paradicsomot, a narancshéjat és a chilipelyhet (ha csípőset készítünk), sózzuk, borsozzuk, és forráspontig hevítjük. Utána nagyon kis lángon 45 percig, fedő nélkül pároljuk, míg a lé nagyobb része elpárolog, és a mártás besűrűsödik. Végül robotgépben pürésítjük, vagy szitán áttörjük.
2. Nagyobb fazékban enyhén sós vizet forralunk. Beledobjuk a karfiolrózsákat, és kis lángon 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.
3. A tojást felverjük a tejjel, apránként hozzákeverjük a lisztet és 1 teáskanál sót.
4. Időközben mély sütőedényben 180-190 °C-ra hevítjük az olajat (akkor jó, ha a beledobott kenyérkocka fél perc alatt megpirul).
5. A karfiolrózsákat a sűrű palacsintatésztába mártjuk, lecsepegtetjük a felesleget, és a forró olajban adagonként 5 percig sütjük, vagy amíg a rózsák aranyszínűre pirulnak. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és előmelegített tálakon kínáljuk a salsával vagy aiolival körítve.
Aioli
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, összenyomjuk. A tojássárgáját a sóval elkeverjük. Folyamatosan keverve az olajat belecsöpögtetjük, hogy sűrű masszát kapjunk. Végül a citromlével ízesítjük.