Burgonyatallér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, sütemény kiszúró formák, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: formázás, főzés, hámozás, nyújtás, passzírozás, áttörés, sütés, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg lisztes, kockára vágott burgonya
12 dkg liszt
2 és fél dkg vaj
1 db tojás
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaj

Elkészítés:

1. A meghámozott és kockára vágott burgonyát egy fazék forrásban lévő, sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd alaposan leszűrjük, és burgonyanyomóval összetörjük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, hozzákeverjük a vajat és a kissé felvert tojást.

2. A keverőtálba áttett burgonyát összegyúrjuk annyi liszttel, hogy lágy cipót kapjunk – dolgozzunk gyorsan, hogy a burgonya ne hűljön ki túlságosan.

3. A cipót enyhén lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 6 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk ki belőle.

4. A kivajazott serpenyőt felhevítjük, és a tallérokat – több adagban – 4-5 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.

5. A burgonyatallérokat előmelegített tányéron, friss vajjal bőségesen megkenve, forrón tálaljuk.