Burgonyatallér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, serpenyő, sütemény kiszúró formák, szűrő, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: formázás, főzés, hámozás, nyújtás, passzírozás, áttörés, sütés, szűrés
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A meghámozott és kockára vágott burgonyát egy fazék forrásban lévő, sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd alaposan leszűrjük, és burgonyanyomóval összetörjük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, hozzákeverjük a vajat és a kissé felvert tojást.
2. A keverőtálba áttett burgonyát összegyúrjuk annyi liszttel, hogy lágy cipót kapjunk – dolgozzunk gyorsan, hogy a burgonya ne hűljön ki túlságosan.
3. A cipót enyhén lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 6 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk ki belőle.
4. A kivajazott serpenyőt felhevítjük, és a tallérokat – több adagban – 4-5 perc alatt mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.
5. A burgonyatallérokat előmelegített tányéron, friss vajjal bőségesen megkenve, forrón tálaljuk.