ANGOLNA SZEDERMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, blansírozás, darabolás, szeletelés, filézés, forralás, főzés, hámozás, párolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A zöldségeket egyforma méretűre és formájúra daraboljuk, és a további feldolgozásig vízbe tesszük. A szedret a vörösborral egy edényben felforrósítjuk.
2. Az angolna előkészítésénél először is a halat sóval bedörzsöljük, hogy nyálkátlanítsuk. Rövid idő után folyó vízzel leöblítjük a sót. A nyúzáshoz a hasi oldalon nyitjuk fel a bőrt a végbélnyílástól a fej felé, valamint 5 centiméterre a farok felé. A belsőségeket a fej irányába húzzuk ki, és a kopoltyúnál leválasztjuk. A gerincnél lévő, tömlőszerű vesét és a farokvesét eltávolítjuk. Ezután lehúzzuk a bőrt, és az úszókat a növésükkel ellentétes irányban levágjuk.
3. Az ily módon előkészített angolnát feldaraboljuk, és oregánóval, sóval és borssal a fehérborban lassú tűzön puhára pároljuk.
4. Az angolnát kivesszük, meleg helyre tesszük, a fehérbort pedig a szederhez öntjük, felforraljuk, majd csökkentjük a hőmérsékletét.
5. A mézet és az ecetet belekeverjük, és a mártást 10-15 percig főzzük.
6. Közben a zöldséget blansírozzuk, azaz 2-2 percig forró vízben főzzük (a répával kezdjük), és röviddel a tálalás előtt sózott vajban megforgatjuk. A mártást szűrőn áttörjük, a vízzel elkevert kukoricaliszttel besűrítjük, sóval és borssal ízesítjük.
7. Az angolnadarabokat kifilézzük, és előmelegített tányérokon elrendezzük. Minden zöldségből teszünk hozzá, és egy kis szedermártást öntünk mellé. Melegen tálaljuk.