ANGOLNA SZEDERMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 40 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, blansírozás, darabolás, szeletelés, filézés, forralás, főzés, hámozás, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg konyhakész angolna
ízlés szerint só
Angolna főzéséhez:
másfél dl fehérbor
½ teáskanál oregánó
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
Körethez:
2 kisebb cukkini
1 evőkanál vaj
4 db fehérrépa
4 db sárgarépa
Mártáshoz:
22 és fél dkg szeder
másfél dl vörösbor
1 csipet kukoricaliszt
1 evőkanál gyenge ecet
2 evőkanál méz

Elkészítés:

1. A zöldségeket egyforma méretűre és formájúra daraboljuk, és a további feldolgozásig vízbe tesszük. A szedret a vörösborral egy edényben felforrósítjuk.

2. Az angolna előkészítésénél először is a halat sóval bedörzsöljük, hogy nyálkátlanítsuk. Rövid idő után folyó vízzel leöblítjük a sót. A nyúzáshoz a hasi oldalon nyitjuk fel a bőrt a végbélnyílástól a fej felé, valamint 5 centiméterre a farok felé. A belsőségeket a fej irányába húzzuk ki, és a kopoltyúnál leválasztjuk. A gerincnél lévő, tömlőszerű vesét és a farokvesét eltávolítjuk. Ezután lehúzzuk a bőrt, és az úszókat a növésükkel ellentétes irányban levágjuk.

3. Az ily módon előkészített angolnát feldaraboljuk, és oregánóval, sóval és borssal a fehérborban lassú tűzön puhára pároljuk.

4. Az angolnát kivesszük, meleg helyre tesszük, a fehérbort pedig a szederhez öntjük, felforraljuk, majd csökkentjük a hőmérsékletét.

5. A mézet és az ecetet belekeverjük, és a mártást 10-15 percig főzzük.

6. Közben a zöldséget blansírozzuk, azaz 2-2 percig forró vízben főzzük (a répával kezdjük), és röviddel a tálalás előtt sózott vajban megforgatjuk. A mártást szűrőn áttörjük, a vízzel elkevert kukoricaliszttel besűrítjük, sóval és borssal ízesítjük.

7. Az angolnadarabokat kifilézzük, és előmelegített tányérokon elrendezzük. Minden zöldségből teszünk hozzá, és egy kis szedermártást öntünk mellé. Melegen tálaljuk.

Amennyiben főfogásként akarjuk asztalra adni 50 %-val több alapanyagból készítjük el.
Egyszerűbb megtisztítani az angolnát, ha újságpapírral vagy sóba mártott tenyérrel megfogjuk az angolna farkát, ott a bőrét körbevágjuk, és egy harapófogóval megfogva lehúzzuk a bőrt a halról.