ALMABOMBA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, nyújtófa, sütő, szita, zöldséghámozó
Eljárások: burkolás, gyúrás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 db édes alma
½ db leve citrom
A tésztához:
1 db tojás
2 dl hideg tej
5 dkg fagyott sertészsír
10 dkg fagyott vaj
5 dkg porcukor
50 dkg liszt
csipet só
A töltelékhez:
1 csapott evőkanál fahéj
24 db mokkacukor
24 db hámozott mandula

vagy

12 gerezd dióbél

vagy

24 db hámozott mogyoró

Elkészítés:

1. Összeszitáljuk a lisztet, a porcukrot és a sót. Elmorzsoljuk a vajat és a zsírt a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és a tejet.

2. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Hengerré formáljuk, kanálka vajjal lekenjük és folpackba csomagolva 1-2 órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe rakjuk.

3. Az almákat meghámozzuk, magházukat, magházkiszúróval vagy keskeny pengéjű késsel körbevágva eltávolítjuk, és azonnal citromos vízbe tesszük.

4. A tésztát 12 egyenlő nagyságú korongokra vágjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy az almákat majd teljesen beburkolja.

5. Az almákat leszárítjuk, és az egyik lyukat lezárjuk egy cukorral. A másik oldalról behelyezzük a diót, s csipetnyi fahéjat. Ezt a nyílást is cukorral zárjuk.

6. Az almákat beburkoljuk a tésztába, lekenjük olvasztott vajjal, és lazán alumínium fóliába burkoljuk, tetejét hústűvel megszurkáljuk.

7. 120-130 C°sütőben, az alma nagyságától függően 30-50 percig sütjük. Vaníliaöntettel vagy borsodóval tálaljuk.

Amennyiben, nem gyerekeknek és muszlimoknak készítjük, a mokkacukrokat, betöltések előtt mártsuk főzőrumba vagy almapálinkába.
Igen testes édes, nemesrothadásos, magas savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

VANÍLIAMÁRTÁS

5 dl tej
5 db tojás
1 db vaníliarúd vagy
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
1 dl tejszín
csipet só

Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk belőle a velőt, amit félreteszünk. Habüstben habosra keverjük a cukrot és a tojássárgákat, majd apránként a lisztet és a tejszínt.

Felforraljuk a tejet, a vaníliahéjjal együtt.

A forró tejet apránként, állandó keverés mellett a kikevert tojásokhoz adjuk.

A habüstöt gőz fölé rakva besűrűsítjük a mártást.

A végén beleadjuk a vaníliavelőt.

BORSODÓ

1.5 dl édes fehérbor
8 dkg finomított kristálycukor
3 db tojássárgája

1. A tojások sárgáját habosra keverjük a finomított kristálycukorral.

2. Kis részletekben hozzákeverjük az édes fehérbort, és gőz fölött, kézi habverővel besűrítjük.

3. Miután levettük a gőzről, folyamatosan keverjük még kb. 5 percig.

Szükség szerint melegen vagy hidegen tálaljuk.