MEDITERRÁN KUSZKUSZSALÁTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, séfkés
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás
Adag: 3-4 főre
Elkészítés:
1. Nagy tálban keverjük össze a kuszkuszt a forró zöldséglevessel, fedjük le, és hagyjuk 5 percig állni, hogy jól megszívja magát.
2. Közben készítsük el az öntetet. Alaposan keverjük össze az olívaolajat a citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A keverékből 2 evőkanálnyit keverjünk a kuszkuszba, aztán óvatosan adjuk hozzá a négybe vágott aszalt paradicsomokat, a meghámozott, kimagozott és nagyobb darabokra vágott avokádót, a fekete olajbogyót, a magvakat (pl. fenyőmag, kesudió vagy mandula) és a durvára reszelt feta sajtot.
4. Keverjük össze a salátalevelet a megmaradt öntettel, osszuk el négy tányéron, végül halmozzuk a kuszkuszt a tetejére.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.