MEDITERRÁN KUSZKUSZSALÁTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, reszelő, séfkés
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás

Adag: 3-4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db avokádó
13 dkg zöldsaláta
22 és fél dkg kuszkusz
4 dl zöldségleves
10 dkg olívabogyó
10 db aszalt paradicsom
22 és fél dkg feta sajt
5 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
maréknyi fenyőmag

Elkészítés:

1. Nagy tálban keverjük össze a kuszkuszt a forró zöldséglevessel, fedjük le, és hagyjuk 5 percig állni, hogy jól megszívja magát.

2. Közben készítsük el az öntetet. Alaposan keverjük össze az olívaolajat a citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. A keverékből 2 evőkanálnyit keverjünk a kuszkuszba, aztán óvatosan adjuk hozzá a négybe vágott aszalt paradicsomokat, a meghámozott, kimagozott és nagyobb darabokra vágott avokádót, a fekete olajbogyót, a magvakat (pl. fenyőmag, kesudió vagy mandula) és a durvára reszelt feta sajtot.

4. Keverjük össze a salátalevelet a megmaradt öntettel, osszuk el négy tányéron, végül halmozzuk a kuszkuszt a tetejére.

A kuszkuszt nem kell főzni, csak gőzölni, majd összekeverni az ízes falatokkal.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.