Burgonyapüré-leves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, rántás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, lehúzzuk a héját, és áttörjük.
A vajból és a lisztből rántást készítünk, felöntjük a húslevessel (ha nincs, akkor egy leveskockához, adjunk 1 liter vizet, forraljuk fel, és ezt adjuk a rántáshoz).
Hozzáadjuk az áttört burgonyát. Állandó keverés mellett felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt és azonnal tálaljuk.
Pirított zsemlekockát adunk hozzá. (A leves nem teljesen homogén, vannak benne kisebb-nagyobb burgonyadarabok, de így finom.)
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.