Burgonyapüré-leves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, rántás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg burgonya
10 dl húsleves
5 dkg liszt
2 db zsemle
5 dkg vaj
1 dl tejszín
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük, lehúzzuk a héját, és áttörjük.

A vajból és a lisztből rántást készítünk, felöntjük a húslevessel (ha nincs, akkor egy leveskockához, adjunk 1 liter vizet, forraljuk fel, és ezt adjuk a rántáshoz).

Hozzáadjuk az áttört burgonyát. Állandó keverés mellett felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt és azonnal tálaljuk.

Pirított zsemlekockát adunk hozzá. (A leves nem teljesen homogén, vannak benne kisebb-nagyobb burgonyadarabok, de így finom.)

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.