Hagymás focaccia Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Eszközök: fazék, gyúródeszka, keverőtál, konyharuha, pizzasütő tepsi, séfkés, sütő, szűrő
Eljárások: abálás, gyúrás, kelesztés, kovászolás, sütés
Adag: 1 tepsi
Elkészítés:
1. Elkészítjük a tésztát. A megtisztított hagymát vastagon felszeleteljük.
2. Forrásban lévő, sós vízben 2-3 percig főzzük. Alaposan lecsöpögtetjük.
3. Szétterítjük a tésztán, meglocsoljuk a maradék olajjal és meghintjük a durva szemű sóval.
4. Előmelegített, 220 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Egyszerű focaccia
Az élesztőt felfuttatjuk. Az élesztő felfuttatásához egy kis tálkára, fakanálra, friss élesztőre, langyos vízre és kevés cukorra van szükség.
1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.
2. Hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.
3. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk, amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik, felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer.
A lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal, az olajjal és a maradék vízzel együtt.
A tésztát az alábbi módon összedolgozzuk:
1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.
2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. A gyúráshoz használt lisztmennyiség sosincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.
3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.
4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A receptekben megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.
Másfél órás kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk. A tésztát áttesszük egy kiolajozott sütőlemezre és a kezünkkel ellapítjuk. Körülbelül 30 cm átmérőjű lepénnyé formázzuk. Ujjunkkal megnyomkodjuk, meglocsoljuk a maradék olajjal és meghintjük a durva szemű sóval. Előmelegített, 220 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt ropogósra sütjük.