SONKÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: reszelő, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg rizottórizs
7 dkg pármai sonka
1 fej hagyma
7 és fél dl marhahúsleves
1 és ¼ dl száraz fehérbor
10 dkg húsos füstölt szalonna
6 dkg vaj
1 dl tejszín
6 dkg reszelt parmezán sajt
ízlés szerint őrölt szerecsendió
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A vajat vastag falú lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát és 1 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a csíkokra vágott szalonnát és addig pirítjuk, amíg a zsírja kisül. A hőmérsékletet közepesre emeljük és a lábosba szórjuk a rizst. Körülbelül 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

3. Felöntjük a borral, majd ha ezt elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a marhahúslevessel, egyszerre fél pohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük, amíg a levest a rizs magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

4. Mielőtt megpuhulna, belekeverjük a kockára vágott sonkát, a tejszínt, a reszelt parmezán sajtot. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük és további 2-3 percig főzzük.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
A parmezánt ementálival, scamorzával vagy más félkemény sajttal helyettesíthetjük.

MARHAHÚSLEVES

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.