TINTAHALAS RIZOTTÓ RISOTTO NEGRO CON CALAMARES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 30 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, séfkés, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg rizottórizs
2 db tintahal
6 és ¼ dl víz
1 és ¼ dl száraz fehérbor
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
½ csokor petrezselyem
ízlés szerint só
ízlés szerint fehér bors

Elkészítés:

1. A tintahal fejét megfogjuk és erős mozdulattal letépjük a testéről. Belső részei és a két zacskó kijön a testéből. A tintát tartalmazó (fekete) zacskókat elkülönítjük, a sárgákat kidobjuk. A tintazacskókat tálba tesszük, 2-3 kanál hideg vízzel leöntjük. Eltávolítjuk a szemeket és a csápok tövében található csőröket. A törzset konyhai ollóval felnyitjuk és eltávolítjuk a csontos részeket. A fejet és a törzset alaposan megmossuk, megtöröljük és 3 centiméteres csíkokra vágjuk.

2. Megforrósított olajon megpároljuk a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Hozzáadjuk a tintahalcsíkokat és kis lángon, fedő alatt 15 percig pároljuk.

3. Felöntjük a borral, 1,2 dl forró vízzel, belekeverjük a paradicsompürét és kis lángon 20-30 percig főzzük (a tintahal puhulását villával ellenőrizzük). Ha túl sokáig főzzük, rágóssá válik.

4. A tintazacskókat konyhai ollóval felnyitjuk és a tintát tálba csorgatjuk. 5 dl vízzel hígítjuk. A hőmérsékletet közepesre emeljük és a lábosba öntjük a folyadékot.

5. Ha felforrt, beleszórjuk a rizst. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Sóval, borssal ízesítve, forrón tálaljuk.

A legcélszerűbb a halárussal megtisztíttatni a tintahalat. Csak olyat vegyünk meg, amelynek a tintazacskója sértetlen, ép.