KELT TÉSZTA FARSANGI FÁNKHOZ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 35 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, szita
Eljárások: dagasztás, kelesztés, szitálás

Adag: 30-40 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Kovászhoz:
1 csipet só
1 csapott evőkanál liszt
2 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő

vagy

2 tasak szárított élesztő
Tésztához:
100 dkg liszt
1 db héja citrom
2 dkg só
1 tasak vaníliás cukor
30 dkg vaj
8 db tojás
3 dl langyos tej
½ dl főzőrum

Elkészítés:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, a cukrot, és a sót. Összekeverjük és langyos helyre tesszük. Erre legjobb a langyosra melegített sütő. A 2 dl tejet langyosra melegítjük. Simára keverjük benne az összes kovászhoz valót. Tetejét megszórjuk liszttel és meleg helyre rakjuk. Ha kétszeresére kel, s a tetején lévő liszt megrepedezik, készen van.

Hozzáadjuk a liszthez a tojássárgákat, a citrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot. Lassan kezdjük összedolgozni, miközben apránként hozzáadjuk a langyos tejet. Akkor jól kidolgozott, ha hólyagos és könnyen leválik az edény faláról és a kezünkről. Ekkor belegyúrjuk az olvasztott vajat. Ha kész, liszttel megszórjuk a tetejét, letakarjuk konyharuhával és a langyos sütőbe tesszük. Amikor a tészta kétszeresére kelt belisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd szaggathatjuk. Ez egy kelt alaptészta, csak több tojássárgájával, sóval és más kelt tésztákban nem szereplő főzőrummal készül.