Kolbászos töltött kenyér Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, konyharuha, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő, tortaforma, tortakarima, tűzhely
Eljárások: dagasztás, főzés, gyúrás, kelesztés, kikeverés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés
Adag: 1 sütőforma
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóival készítsük el az élesztős keveréket és a tésztát az alreceptben leírtak szerint (az olajat a liszthez adjuk).
2. A ricottát, a kolbászt, a pecorinót, a petrezselymet, a sót és a borsot tálban keverjük össze. Amikor a kelési idő letelt (75 perc), a tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk 1 percig. Lapítsuk ki, locsoljuk meg zsírral és gyúrjuk tovább. A harmadát tegyük félre. A megmaradt tésztából nyújtsunk egy 30 cm átmérőjű korongot.
3. A 24 cm átmérőjű szétnyitható tortasütőformát kenjük ki zsírral, béleljük ki az alját és az oldalait a tésztával. Terítsük be a töltelék felével és egy réteg tojással. Borítsuk be a töltelék másik felével.
4. A félretett tésztából nyújtsunk akkora korongot, amekkora a sütőforma, és borítsuk be vele a tölteléket. A tészta széleit dolgozzuk össze úgy, hogy a nagyobb tésztakorong széleit hajtsuk vissza a második tésztakorongra, jól tapasszuk össze. A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, és tegyünk rá zsírdarabkákat.
5. A sütőformát takarjuk le konyharuhával, és tegyük meleg helyre 15 percre. Előmelegített sütőben 200 °C-on süssük mintegy 30 percig.
Focaccia alaptészta
1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).
2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.
3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát. Amikor a kelési idő letelt (90 perc), tegyük a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 2-3 percig (5. kép).
6. Majd helyezzük olajjal megkent sütőlapra, és kézzel nyújtsuk 30 centiméter átmérőjű, 1-1,5 centiméter vastagságú köralakra. Ujjbegyeinkkel nyomjunk a tetején gödröcskéket, locsoljuk meg a maradék olajjal, és szórjuk meg a durva szemcséjű sóval. Előmelegített sütőben úgy 200 C fokon süssük 20 percig, míg halvány aranybarna színe nem lesz. A tetején lévő gödröcskék kissé sötétebbek.