Kolbászos töltött kenyér Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, konyharuha, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő, tortaforma, tortakarima, tűzhely
Eljárások: dagasztás, főzés, gyúrás, kelesztés, kikeverés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 1 sütőforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg kockára vágott kolbász
65 dkg frissen reszelt pecorino sajt
20 dkg ricotta sajt
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
2 db keményre főzött tojás
2 evőkanál zsír

vagy

2 evőkanál vaj
ízlés szerint só
Tésztához:
2 és fél dl víz
45 dkg liszt
1 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál só
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 zacskó szárított élesztő

vagy

másfél dkg friss élesztő
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóival készítsük el az élesztős keveréket és a tésztát az alreceptben leírtak szerint (az olajat a liszthez adjuk).

2. A ricottát, a kolbászt, a pecorinót, a petrezselymet, a sót és a borsot tálban keverjük össze. Amikor a kelési idő letelt (75 perc), a tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk 1 percig. Lapítsuk ki, locsoljuk meg zsírral és gyúrjuk tovább. A harmadát tegyük félre. A megmaradt tésztából nyújtsunk egy 30 cm átmérőjű korongot.

3. A 24 cm átmérőjű szétnyitható tortasütőformát kenjük ki zsírral, béleljük ki az alját és az oldalait a tésztával. Terítsük be a töltelék felével és egy réteg tojással. Borítsuk be a töltelék másik felével.

4. A félretett tésztából nyújtsunk akkora korongot, amekkora a sütőforma, és borítsuk be vele a tölteléket. A tészta széleit dolgozzuk össze úgy, hogy a nagyobb tésztakorong széleit hajtsuk vissza a második tésztakorongra, jól tapasszuk össze. A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, és tegyünk rá zsírdarabkákat.

5. A sütőformát takarjuk le konyharuhával, és tegyük meleg helyre 15 percre. Előmelegített sütőben 200 °C-on süssük mintegy 30 percig.

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.

Focaccia alaptészta

50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag szárított élesztő vagy
1.5 dkg friss élesztő
0.8 dl extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dl víz
1 teáskanál durva szemcséjű tengeri só

1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).

2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.

3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.

4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát. Amikor a kelési idő letelt (90 perc), tegyük a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 2-3 percig (5. kép).

6. Majd helyezzük olajjal megkent sütőlapra, és kézzel nyújtsuk 30 centiméter átmérőjű, 1-1,5 centiméter vastagságú köralakra. Ujjbegyeinkkel nyomjunk a tetején gödröcskéket, locsoljuk meg a maradék olajjal, és szórjuk meg a durva szemcséjű sóval. Előmelegített sütőben úgy 200 C fokon süssük 20 percig, míg halvány aranybarna színe nem lesz. A tetején lévő gödröcskék kissé sötétebbek.