AGRIGENTÓI PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, sütő, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, kelesztés, lerakás, nyújtás, sütés, szűrés

Adag: 1 tortaforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg olajos tonhal
100 dkg főtt paraj
1 db karfiol
15 dkg kockára vágott provolone sajt
2 teáskanál só
12 szem kimagozott fekete olívabogyó
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
Tésztához:
45 dkg liszt
½ dl olívaolaj
1 teáskanál porcukor
2 és fél dl víz
1 teáskanál só
1 zacskó szárított élesztő

vagy

másfél dkg friss élesztő

Elkészítés:

1. A 6 hozzávaló segítségével készítsük el az élesztős keveréket és a tésztát az alreceptben leírtak szerint.

2. A főtt parajt csepegtessük le és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Pároljuk a karfiolt 2 evőkanál olajon.

3. Amikor a kelési idő letelt (60 perc), a tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk 1 percig. A harmadát szakítsuk le és tegyük félre. A megmaradt tésztából nyújtsunk körülbelül 3 mm vastagságú korongot, és béleljünk ki vele egy olajjal kikent, 24 cm átmérőjű szétnyitható tortasütőformát úgy, hogy a szélek kissé lógjanak túl a formán. Terítsük szét rajta a parajt, tegyük rá a virágokra bontott karfiolt, a sajtot, a lecsepegtetett és apróra vágott tonhalat és az olajbogyót.

4. A félretett tésztából nyújtsunk akkora korongot, amekkora a sütőforma, és borítsuk be vele a tölteléket. A tészta széleit dolgozzuk össze úgy, hogy a nagyobb tésztakorong széleit hajtsuk vissza a második tésztakorongra, és tapasszuk össze. A tetejét kenjük meg olajjal, és szurkáljuk meg többször villával.

5. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Nagyon forrón tálaljuk.

A tojásos, húsos és zöldséges piték többsége kenyér vagy tészta alapú. Ezek a tésztaételek rendkívül népszerűek Olaszországban. Előételként, tízóraira, illetve uzsonnára fogyasztják. Egyúttal tökéletesek piknikhez is.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.

FOCACCIA ALAPTÉSZTA

50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag szárított élesztő vagy
1.5 dkg friss élesztő
0.8 dl extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dl víz
1 teáskanál durva szemcséjű tengeri só

1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).

2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.

3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.

4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát. Amikor a kelési idő letelt (90 perc), tegyük a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 2-3 percig (5. kép).

6. Majd helyezzük olajjal megkent sütőlapra, és kézzel nyújtsuk 30 centiméter átmérőjű, 1-1,5 centiméter vastagságú köralakra. Ujjbegyeinkkel nyomjunk a tetején gödröcskéket, locsoljuk meg a maradék olajjal, és szórjuk meg a durva szemcséjű sóval. Előmelegített sütőben úgy 200 C fokon süssük 20 percig, míg halvány aranybarna színe nem lesz. A tetején lévő gödröcskék kissé sötétebbek.