AGRIGENTÓI PITE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, gyúródeszka, keverőtál, nyújtófa, sütő, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: főzés, kelesztés, lerakás, nyújtás, sütés, szűrés
Adag: 1 tortaforma
vagy
Elkészítés:
1. A 6 hozzávaló segítségével készítsük el az élesztős keveréket és a tésztát az alreceptben leírtak szerint.
2. A főtt parajt csepegtessük le és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Pároljuk a karfiolt 2 evőkanál olajon.
3. Amikor a kelési idő letelt (60 perc), a tésztát kissé lisztezett gyúródeszkán gyúrjuk 1 percig. A harmadát szakítsuk le és tegyük félre. A megmaradt tésztából nyújtsunk körülbelül 3 mm vastagságú korongot, és béleljünk ki vele egy olajjal kikent, 24 cm átmérőjű szétnyitható tortasütőformát úgy, hogy a szélek kissé lógjanak túl a formán. Terítsük szét rajta a parajt, tegyük rá a virágokra bontott karfiolt, a sajtot, a lecsepegtetett és apróra vágott tonhalat és az olajbogyót.
4. A félretett tésztából nyújtsunk akkora korongot, amekkora a sütőforma, és borítsuk be vele a tölteléket. A tészta széleit dolgozzuk össze úgy, hogy a nagyobb tésztakorong széleit hajtsuk vissza a második tésztakorongra, és tapasszuk össze. A tetejét kenjük meg olajjal, és szurkáljuk meg többször villával.
5. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük kb. 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Nagyon forrón tálaljuk.
FOCACCIA ALAPTÉSZTA
1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).
2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.
3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát. Amikor a kelési idő letelt (90 perc), tegyük a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 2-3 percig (5. kép).
6. Majd helyezzük olajjal megkent sütőlapra, és kézzel nyújtsuk 30 centiméter átmérőjű, 1-1,5 centiméter vastagságú köralakra. Ujjbegyeinkkel nyomjunk a tetején gödröcskéket, locsoljuk meg a maradék olajjal, és szórjuk meg a durva szemcséjű sóval. Előmelegített sütőben úgy 200 C fokon süssük 20 percig, míg halvány aranybarna színe nem lesz. A tetején lévő gödröcskék kissé sötétebbek.