HAGYMÁS PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, edényfogó, habverő, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, párolás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 1 tortaforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg szeletelt hagyma
1 evőkanál liszt
1 adag egyszerű tészta
6 dkg vaj
1 db tojás
2 és fél dl tej
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

Készítsük el a tésztaalapot. A vajon pároljuk meg a hagymát (alacsony tűzön) állandó kevergetés mellett. Akkor kész, amikor a hagyma puha és aranybarna színű. A tojást kissé verjük fel adjuk hozzá a tejet és a lisztet, majd kevergessük, míg csomó mentes nem lesz.Sózzuk és borsozzuk. A korábban elkészített tésztát vegyük ki a hűtőszekrényből. A formában lévő tésztát borítsuk be fóliával, és óvatosan nyomjuk le, hogy odaragadjon a formához. Előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük 15 percig. A formát vegyük ki a sütőből, óvatosan nyomkodjuk a tésztát, hogy tömörebb legyen. Távolítsuk el a fóliát, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. Miután ismét kivettük a sütőből, terítsük szét rajta egyenletesen a hagymás ragut ezután öntsük a tetejére a tojásos-tejes keveréket. Süssük még 20 percig. Forrón tálaljuk.

A tojásos, húsos és zöldséges piték többsége kenyér vagy tészta alapú. Ezek a tésztaételek rendkívül népszerűek Olaszországban. Előételként, tízóraira, illetve uzsonnára fogyasztják. Egyúttal tökéletesek piknikhez is.
Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.

EGYSZERŰ TÉSZTA

30 dkg liszt
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
1.5 teáskanál só
1-2 evőkanál víz
1 db tojás

1. A lisztet és a sót halmozzuk, tiszta gyúródeszkára. (1. kép)

2. A közepébe üssük a tojást, adjuk hozzá a vajat és a vizet. (2. kép)

Az alapanyagokat keverjük össze. Mintegy 2-3 perc elteltével a tészta szinte az összes lisztet fel fogja venni. Akkor jó ha kicsit morzsás.

3. Ekkor tegyük át egy kilisztezett gyúródeszkára és formázzunk belőle lágy, tömör labdaformát, de dagasszuk. (3. kép)

Tegyük 24 cm átmérőjű, szétszedhető tortaformába vagy pitesütőbe, és kissé lapítsuk le. Tenyerünk élével és ujjainkkal terítsük a tésztát, hogy egyenletesen borítsa a sütő alját és az oldalak háromnegyedét. Használjuk a villát az oldalfalak formázásához és az egyenletes magasság kialakításához. Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe legalább 30 percre. A tésztát, néhány órával, de akár egy nappal a felhasználás előtt is elkészíthetjük.

Általában ezt a tésztát használjuk sós piték, lepények készítéséhez.