BÁRÁNYFILÉ SAJTMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 75 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: angolos sütés, darabolás, szeletelés, fényezés, főzés, hámozás, pácolás, párolás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg bárányfilé
1 csésze reszelt pecorino sajt
1 csomó finomra vágott snidling
2 evőkanál citromlé
2 és fél dl húsleves
6 evőkanál olívaolaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csipet reszelt szerecsendió
25 dkg csíkokra vágott laskagomba
2 evőkanál liszt
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 csipet ételízesítő
2 dl fehérbor
ízlés szerint őrölt bors
néhány csepp Worcestershire szósz
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A bárányfilét folyó víz alatt mossuk meg, töröljük szárazra, és erőteljesen dörzsöljük be a sóval eldörzsölt fokhagymával, majd legalább 120 percet hagyjuk állni.

2. A filét felforrósított olajban ízlés szerint süssük ki, szedjük ki, sózzuk, borsozzuk, és tartsuk melegen.

3. A hátramaradó pecsenyezsírban dinszteljük üvegesre a finomra metélt hagymát és a megtisztított, megmosott gombát.

4. Szórjuk meg liszttel, öntsük fel a fehérborral, utána a húslevessel, majd 10 percig rotyogtassuk.

5. A sajtot keverjük bele, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, Worcester-szósszal, citromlével és ételízesítővel.

6. A húst rendezzük el egy tálon, öntsük rá a mártást, és frissen metélt snidlinggel megszórtan tálaljuk.

Fűszeres fehér bort kínáljunk hozzá.
Köretként petrezselymes burgonya és a párolt rizs jó hozzá.
A gomba pirítása a következőképpen célszerű: a gombát forró zsiradékba tesszük és megsózzuk. Ekkor a gomba kiadja levét, amiben megpárolhatjuk (víz nem szükséges), majd zsírjára pirítjuk. Így készítve finomabb lesz.
Ez a húsféle akkor az igazi, ha a belseje rózsaszínű marad a sütés után. Ha túlsütjük kiszárad és élvezhetetlen lesz.