Borjúfalatkák citromos mártásban Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, staubolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 dl citromlé
80 dkg borjúbélszín
2 és fél dl húsleves
2 evőkanál méz
2 evőkanál liszt
2 és fél dl fehérbor
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 csomó újhagyma
1 fej vöröshagyma
4 db paradicsom
1 db zöldpaprika
5 evőkanál vaj
4 db tojás
½ pohár tejszín
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
néhány csepp Worcestershire szósz

Elkészítés:

1. A borjúfilét (bélszínt) mossuk meg folyó víz alatt és töröljük szárazra, majd metéljük vékony csíkokra.

2. A vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, és a húst addig süssük benne, amíg a színét el nem veszti. Szedjük ki és tartsuk melegen.

3. A hátramaradó pecsenyezsírban olvasszuk ki az apró kockákra vagdalt kolozsvári- vagy bacon szalonnát.

4. Adjuk hozzá a felaprított paprikát, hagymát, meg a csíkokra metélt újhagymát, és az egészet dinszteljük üvegesre.

5. A paradicsomot hámozzuk meg, magvas részét távolítsuk el, vágjuk kockákra, adjuk a zöldséghez, utána szórjuk meg az egészet liszttel, és öntsük fel a fehérborral, majd a húslevessel.

6. Közepes lángon 5 percig főzzük, finomítsuk tejszínnel, majd helyezzük vissza bele a húst, és lassan forrósítsuk fel.

7. Ízesítsük sóval, borssal, Worcester-szósszal és mézzel.

8. A citromlét keverjük el a tojássárgájával, öntsük a húsfalatkákra, keverjük össze vele, vegyük le a tűzről, és tálaljuk (lásd a képet).

Száraz fehérbort kínáljunk hozzá.
Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.