Borjúfalatkák citromos mártásban Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, staubolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A borjúfilét (bélszínt) mossuk meg folyó víz alatt és töröljük szárazra, majd metéljük vékony csíkokra.
2. A vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, és a húst addig süssük benne, amíg a színét el nem veszti. Szedjük ki és tartsuk melegen.
3. A hátramaradó pecsenyezsírban olvasszuk ki az apró kockákra vagdalt kolozsvári- vagy bacon szalonnát.
4. Adjuk hozzá a felaprított paprikát, hagymát, meg a csíkokra metélt újhagymát, és az egészet dinszteljük üvegesre.
5. A paradicsomot hámozzuk meg, magvas részét távolítsuk el, vágjuk kockákra, adjuk a zöldséghez, utána szórjuk meg az egészet liszttel, és öntsük fel a fehérborral, majd a húslevessel.
6. Közepes lángon 5 percig főzzük, finomítsuk tejszínnel, majd helyezzük vissza bele a húst, és lassan forrósítsuk fel.
7. Ízesítsük sóval, borssal, Worcester-szósszal és mézzel.
8. A citromlét keverjük el a tojássárgájával, öntsük a húsfalatkákra, keverjük össze vele, vegyük le a tűzről, és tálaljuk (lásd a képet).