Hátszínszelet parasztosan Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: séfkés, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet kicsontozott marhahátszín
6 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
8 szelet húsos füstölt szalonna
20 dkg mozzarella sajt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Mártáshoz:
½ csomó petrezselyemzöld
2 evőkanál vaj
2 db paradicsom
10 dkg csiperkegomba
10 dkg vargánya
10 dkg rókagomba
10 dkg főtt sonka
4 cl konyak
1 fej vöröshagyma
1 csipet szerecsendió
½ csomó kakukkfű

Elkészítés:

1. A hússzeleteket mossuk meg folyó víz alatt, és töröljük szárazra.

2. A fokhagymát aprítsuk finomra, és az olajban dinszteljük meg.

3. A szeleteket ízlés szerint süssük ki a fokhagymás olajban, utána szedjük ki, sózzuk, borsozzuk és tartsuk melegen.

4. A mártáshoz a vajat vagy a margarint forrósítsuk fel egy serpenyőben, és dinszteljük benne a csíkokra metélt sonkát, valamint a finomra aprított hagymát.

5. A megtisztított gombát vágjuk apróra, adjuk a sonkához, majd kicsit dinszteljük együtt vele.

6. A paradicsomot hámozzuk meg, távolítsuk el a magvas részét, aprítsuk kockákra, és keverjük a gombához.

7. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, keverjük bele a felaprított fűszernövényeket, és töltsük hozzá a konyakot.

8. A szalonnaszeleteket kicsit pirítsuk meg a hátramaradt fokhagymás olajban, és helyezzük a hússzeletekre.

9. A gombás keveréket egyenletesen osszuk el a hús tetején, borítsuk sajtszeletekkel, és a sütőben addig süssük, míg a sajt aranyszínűvé nem változik.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
Burgonyaropogóssal, burgonyakrokettel tálaljuk.
Érdemes 1-2 nappal az elkészítés előtt a hússzeleteket olajos, fűszeres pácba tenni. Porhanyósabb lesz az elkészített hús.