KRUMPLIKÁSA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, fémtál, serpenyő, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, sütés bő zsiradékban, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg vékonyra szeletelt vöröshagyma
80 dkg darabolt krumpli
35 dkg liszt
Főzőléhez:
10 dkg só
1 kisebb fej egész vöröshagyma
1 evőkanál köménymag
Hagyma sütéséhez:
4 dl olaj

vagy

25 dkg sertészsír

Elkészítés:

A krumplit annyi vízben tesszük fel főni amennyi ellepi. Beletesszük a sót, egy bevagdosott hagymát és a teatojásba zárt köményt. Ha a krumpli megpuhult, leszűrjük és pépesre törjük krumplinyomóval. A félretett főzőlével felöntjük a krumplit, belekeverjük a liszt kétharmadát és visszatesszük főni.

Gyakran megkeverjük, mert könnyen odaég és nagyon pöfög. Ha híg, liszttel sűrítjük, ha túl sűrű a főzővízből adunk hozzá. Végül ragacsos sűrű masszát kapunk. Közben a finomra szeletelt hagymát összekeverjük a maradék liszttel, majd a felesleges lisztet leszitáljuk a hagymáról és a forró zsírban ropogósra sütjük. Egy kanál hagymás zsírral kikenünk egy lapostányért, majd rámerünk egy adag kását és a kanál zsíros domborulatával lelapítjuk. Ez után bőven megszórjuk sült hagymával. Újra melegítve, lepirítva talán még ízletesebb. Készíthetjük úgy is, hogy kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, a hagyma sütőzsírjába mártogatott kanállal halmokat rakunk és a sütőben pirosra sütjük.

Köretként nagyon jól illik a hirtelen sült húsokhoz, szaftos húsokhoz, vetrecéhez, s különösen jól illik a hirtelensült bélszínszeletekhez.

Lisztes, könnyen szétfövő burgonyát használjunk készítések