BÁRÁNYCOMB ZÖLDSÉGEKKEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 105 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: edényfogó, séfkés, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, párolás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
150 dkg báránycomb
1 csomó friss, apróra vágott borsmenta
4 evőkanál vaj
1 evőkanál borsmenta
1 evőkanál reszelt citromhéj
6 gerezd fokhagyma
6 db burgonya
2 és fél dl pecsenyelé
1 szál póréhagyma
4 db karotta
1 kisebb zeller
1 csésze édes tejszín
2 és fél dl fehérbor
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Mossuk meg a csont nélküli báránycombot folyó víz alatt, töröljük szárazra, majd erőteljesen sózzuk, borsozzuk.

2. A fokhagymát dörzsöljük el a sóval és a húst alaposan dörzsöljük be vele.

3. Szórjuk meg reszelt citromhéjjal és az apróra vágott borsmentával.

4. Forrósítsuk fel a zsírt egy pecsenyesütőben és a húst addig süssük benne minden oldalról, míg a színét el nem veszti 1. kép).

5. Öntsük fel a fehérborral, töltsük hozzá a paradicsomot meg a sűrített pecsenyelét, és lefedve 45 percig pároljuk (2. kép).

6. Időközben a zöldséget és a burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra és tegyük a hús mellé, majd újabb 45 percig pároljuk a 220 C-fokra előmelegített sütőben.

7. A mártást tálalás előtt újból ízesítsük és finomítsuk az édes tejszínnel, valamint az 1 csomónyi felaprított borsmentával.

Fűszeres fehér bort kínáljunk hozzá.
Köretként petrezselymes burgonya és a párolt rizs jó hozzá.
Az egyben sütött húst sütés előtt formázzuk és konyhai zsineggel kötözzük körbe. Így szebb formája lesz és könnyebb szeletelni.