CSIRKESATAY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillrács, habverő, hurkapálcika/saslikpálcika, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, sütés, turmixolás

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db csirkemellfilé
A mártáshoz:
1 teáskanál curry
2 teáskanál szójaszósz
½ teáskanál őrölt koriander
3 szál újhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
2 és fél dl víz
1 evőkanál méz
2 gerezd fokhagyma
13 dkg földimogyoró
A páchoz:
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál zöldcitromlé

Elkészítés:

1. A csirkemellfilét nagyobb kockákra vágjuk. 32 nyársra vagy hurkapálcikára felhúzzuk.

2. A pác hozzávalóit tálkában összekeverjük, majd a húsra kenjük.

3. A mártáshoz turmix- vagy robotgépbe tesszük a feldarabolt hagymát, a földimogyorót, a fokhagymát, a fűszereket, a mézet, a szójaszószt. 2,5 dl vízzel együtt összeturmixoljuk. Serpenyőbe átöntjük és állandó keverés mellett körülbelül 3 percig főzzük, amíg besűrűsödik.

4. A csirkenyársakat tepsibe vagy tűzálló tálba áttesszük.

5. Előmelegített, 180 fokos sütőben vagy grillsütőben mindkét oldalon 5-8 percig sütjük, a páccal gyakran kenegetve. Meleg mogyorómártással kínáljuk.

Grillezhetjük vagy szabadtűzön is elkészíthetjük.
Finomabb lesz, ha a húst 1-2 órára vagy akár egy éjszakán keresztül a páclében hűtőben érleljük.