Diszkoszban sült Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, diszkosz, kés
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, irdalás, klopfolás, lerakás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg gyulai kolbász
180 dkg burgonya
60 dkg rövid karaj
másfél dl chardonnay bor
15 dkg paradicsom
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
3 gramm őrölt feketebors
15 dkg zöldpaprika
1 és ¼ dkg só

Elkészítés:

A rövidkarajon csak a kis bordacsontot hagyjuk rajta. Vágjunk egyforma szeleteket belőle, kissé veregessük meg és egy-két helyen vágjuk be a széleit. Mindkét oldalát hintsük meg sóval és őrölt borssal.

A burgonyát hámozzuk meg és karikázzuk fel. Ugyanígy a kolbászt és a megtisztított hagymát is. A szalonnát vágjuk fel vékony szeletekre, a paprikát pedig széles csíkokra.

Az előkészített anyagokat rétegesen rakjuk bele a fóliával kibélelt diszkoszba. Legelőször egy-két szalonnaszeletet tegyünk. Erre jön a burgonya, a kolbász, a vöröshagyma, a borda, a zöldpaprika, majd ismét a szalonna. Legfelülre szalonnaszeletek kerüljenek. Végezetül locsoljuk meg borral.

Zárjuk le a diszkoszt és tegyük a parázsba. A tetejére is húzzunk vékony rétegben hamvadó parazsat. A diszkoszsütő vastagságától és átmérőjétől függően a sütési idő 60-75 perc. Ekkor a parázsból kivesszük, fatálra helyezve felnyitjuk az asztal közepére helyezett diszkoszt. Az illat, a látvány ínycsiklandozó lesz.