Csirkemájas pirítós Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, séfkés, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hártyázás, pirítás, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db szikkadt bagett
6 db csirkemáj
10 dkg vaj
1 fej csíkokra vágott hagyma
4 db szardellafilé
1 és ¼ dl tyúkhúsleves
2 és fél dl tejszín
1 evőkanál apróra vágott kapribogyó
1 db babérlevél
½ dl marsala bor
½ dl száraz fehérbor
5 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A csirkemájat a hártyáktól és erektől megtisztítjuk, majd felaprítjuk.

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a babért és a májat. 5 percig főzzük, majd felöntjük a kétféle borral.

3. Amint a folyadék elpárolgott, hozzáadjuk a lecsöpögtetett szardellafilét és kapribogyót. Borssal ízesítjük és mintegy 40 percig pároljuk, közben apránként felöntjük a levessel.

4. A tűzről levéve kivesszük a babérlevelet, majd a májas keveréket összeturmixoljuk. Visszatesszük a lábosba és hozzáadjuk a vaj felét meg a tejszínt. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg forrni nem kezd.

5. A kenyeret felszeleteljük, megkenjük a maradék vajjal és sütőlemezre helyezzük. Sütőben enyhén megpirítjuk. Megkenjük a májpástétommal és azonnal fogyasztjuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.