Csokoládés epertorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, szita, tortaforma, tortakarima
Eljárások: habverés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tortaforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg keserű kakaó
2 és fél dl tej
másfél kiskanál sütőpor
30 dkg rétesliszt
1 csipet só
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg barna cukor
20 dkg vaj
Töltelékhez:
50 dkg eper
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál ribiszkezselé
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 kiskanál vaníliás cukor

Elkészítés:

1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. (A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.) A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 °C-on (gáz 2–3. fokozat) kb. 60 percig sütjük.

2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a negyedét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. (Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt.)

3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 120 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.