Csokoládés epertorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, szita, tortaforma, tortakarima
Eljárások: habverés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, töltés
Adag: 1 tortaforma
Elkészítés:
1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. (A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.) A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 °C-on (gáz 2–3. fokozat) kb. 60 percig sütjük.
2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a negyedét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. (Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt.)
3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 120 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.