SPENÓTOS RAVIOLI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 70 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: derelyevágó, gyúródeszka, húsdaráló, kés, lábas, nyújtófa, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, nyújtás, párolás, pirítás, szűrés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg frissen gyúrt tészta
ízlés szerint só
Mártáshoz:
1 szem hámozottparadicsom-konzerv
10 dkg húsos füstölt szalonna
4 db paradicsom
1 csipet ételízesítő
1 db vöröshagyma
½ csokor apróra vágott bazsalikom
2 evőkanál margarin

vagy

2 evőkanál vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
Töltelékhez:
10 dkg kolbásztöltelék
10 dkg friss spenót

vagy

10 dkg mirelit spenót
1 csipet szerecsendió
1 db tojás
1 evőkanál mustár
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál bazsalikom

Elkészítés:

1. Lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a gyúrt tésztát, és vágjuk fel apró négyszögekre, utána 10 percig hagyjuk száradni.

2. Időközben a kolbásztölteléket keverjük össze egy tálban az egész apróra vagdalt spenóttal, a tojással és a mustárral.

3. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, bazsalikommal, esetleg sűrítsük zsemlemorzsával.

4. A négyzetek egyik felére rakjunk halmokat a spenótos masszából, a széleit pedig kenjük meg vízzel. Hajtsuk félbe, és a széleit jól nyomkodjuk össze.

5. Főzzük a raviolit méretüktől függően sós vízben 5-10 percig.

6. A mártáshoz a vajat vagy margarint forrósítsuk fel egy edényben, és olvasszuk ki benne az apró kockákra vagdalt bacon- vagy kolozsvári szalonnát. Adjuk a szalonnához a finomra aprított hagymát, és dinszteljük üvegesre.

7. Tegyük bele a meghámozott, kimagvalt, kockára vágott paradicsomot. Passzírozzuk át szitán a meghámozott paradicsomot, és a konzervet is töltsük hozzá, majd az egészből főzzünk mártást.

8. Ízesítsük finomra metélt bazsalikommal, sóval, borssal, valamint ételízesítővel.

9. Rendezzük tányérokra a jól lecsepegtetett raviolit, öntsük rá a paradicsommártást, és azonnal tálaljuk.

Egyszerűbb elkészíteni a következő módon: a lisztből egy kevés vízzel, egy tojással, sóval vékony, lehetőleg téglalap alakú tésztát gyúrunk. Egyik felére egymástól egyenlő távolságra ízesített tölteléket halmozunk. A közöttük kimaradó részt tojásfehérjével megkenjük, a sodrófára feltekerve ráhajtjuk a tészta másik felét. Egy kissé lenyomkodjuk, majd derelyevágóval feldaraboljuk.
A töltött, formázott tésztákat, mint a tortellini, ravioli, capelletti, az olasz háziasszonyok nagyobb mennyiségben, gyakran csoportban készítik. Fagyasztva, sőt szárítva is kapható.

GYÚRT TÉSZTA

40 dkg búzaliszt
4 db tojás
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál liszt

1. A lisztet szitáljuk a gyúródeszkára, és a közepébe nyomjunk mélyedést 1. kép).

2. A tojásokat, a sót, meg az olajat töltsük a mélyedésbe 2. kép).

3. Kívülről befelé haladva kézzel dagasszunk sima tésztát belőle 3. kép).

4. Burkoljuk nedves konyharuhába, és így pihentessük 15 percig a hűtőszekrényben (4. kép).

5. Nyújtsuk ki a tésztát hajszálvékonyra (5. kép).

6. Vágjuk fel tetszés szerinti alakzatban (6. kép).

HÁZI SÜTNIVALÓ KOLBÁSZ

200 dkg vegyes sertés apróhús
20 dkg nyers zsírszalonna
2 méter kolbászbél
5 dkg só
5 dkg édes fűszerpaprika
3 dkg zúzott fokhagyma
ízlés szerint csípős paprika
ízlés szerint őrölt köménymag

A szalonnát csíkokra vágjuk és összekeverjük az apró hússal, fokhagymával, sóval és a fűszerekkel, majd finomra daráljuk.

Addig gyúrjuk, míg felszíne ki nem fényesedik és már nem ragad a kezünkhöz.

Betöltjük a bélbe és csavarintásokkal nagy arasznyi párokat alakítunk ki.

A kolbászban maradt légbuborékok felett tűvel kiszúrjuk a belet. Azért, hogy jól összeérjen egy éjszakára hideg helyen kilógatjuk.

Sütve fogyasztjuk, de füstölni is lehet.

Sós burgonya és párolt káposzta körettel, főzelékekhez feltétnek adhatjuk asztalra.