Édesburgonyás sütőtökleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, sütő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, sütés, turmixolás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Az édesburgonyát, az egész tököt és a mogyoróhagymát hosszában félbevágjuk, és a vágott oldalakat megkenjük olívaolajjal.
2. A zöldségeket vágott oldalukkal lefelé tepsibe tesszük. Melléjük szórjuk a fokhagymát. 190 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, hogy a zöldségek megpuhuljanak és kissé megpiruljanak. Kivesszük a tepsit a sütőből, és félretesszük.
3. Ha kihűltek, az édesburgonyát és a tököt kikanalazzuk a héjából, és a mogyoróhagymával együtt egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a héjából kinyomott puha fokhagymát.
4. Felöntjük a csirkealaplével, és megsózzuk. A levest felforraljuk, majd takaréklángon, félig lefedve, időnként megkeverve, 30 percig főzzük, hogy a zöldségek egészen megpuhuljanak.
5. Hagyjuk a levest kissé kihűlni, majd – szükség esetén több adagban – turmixgépben krémes állagúra keverjük. Visszaöntjük a fazékba, és belekeverjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és további 5-10 percig lassan főzzük, amíg átforrósodik. Ha kész, friss metélőhagymával díszítve, azonnal tálaljuk.
Csirkealaplé
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.