Provence-i halleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, konyhai robotgép, mozsár, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, pirítás, zúzás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A többféle tisztított halat (1. kép) megmossuk és szárazra töröljük.
2. A halfejekből a szemeket hegyes késsel kiemeljük, a kopoltyúkat is eltávolítjuk. A rákokat folyó vízzel megmossuk és mozsárban vagy robotgéppel felaprítjuk.
3. 3 gerezd fokhagymát héjastól mozsárban szétnyomunk. A pórét, a répát és a hagymát megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük.
4. Egy nagy edényben felhevítjük az olajat és a zöldségeket (a paradicsom kivételével), és kevergetés közben lepirítjuk. Hozzáadjuk a halat, a halfejeket, a rákzúzalékot és a fokhagymát, és az egészet tovább pirítjuk. 5 perc után hozzáadjuk a paradicsomot is, és vízzel felöntjük. Beletesszük a csomóba kötött fűszereket, sót, borsot és a sáfrányt, és 15 percig erős tűzön fedő nélkül főzzük (2. kép).
5. A halfejeket kivesszük, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük (3. kép), azután szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkadaraboknak fenn kell akadniuk (4. kép). További 30 percen át főzzük.
6. A bagettet vékonyan felszeleteljük, és forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A maradék fokhagymagerezdet kettévágjuk és bedörzsöljük vele a bagettet. A kenyérszeleteket levesestányérokba tesszük, és a levest rámerjük. A kenyérkék tetejét megszórjuk reszelt sajttal.