Provence-i halleves Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, konyhai robotgép, mozsár, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, passzírozás, áttörés, pirítás, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg konyhakész vegyes tengeri hal
néhány tarisznyarák
½ db szikkadt bagett
1 fej vöröshagyma
1 csipet sáfrány
3 ág petrezselyemzöld
1 kis darab narancshéj
4 ág szárított édesköményzöld
2 ág kakukkfű
1 db babérlevél
20 dl víz
1 evőkanál paradicsompüré
1 dl olívaolaj
2 db paradicsom
2 szál póréhagyma
1 db sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 db halfej
5 dkg frissen reszelt ementáli sajt
ízlés szerint cayenni bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A többféle tisztított halat (1. kép) megmossuk és szárazra töröljük.

2. A halfejekből a szemeket hegyes késsel kiemeljük, a kopoltyúkat is eltávolítjuk. A rákokat folyó vízzel megmossuk és mozsárban vagy robotgéppel felaprítjuk.

3. 3 gerezd fokhagymát héjastól mozsárban szétnyomunk. A pórét, a répát és a hagymát megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük.

4. Egy nagy edényben felhevítjük az olajat és a zöldségeket (a paradicsom kivételével), és kevergetés közben lepirítjuk. Hozzáadjuk a halat, a halfejeket, a rákzúzalékot és a fokhagymát, és az egészet tovább pirítjuk. 5 perc után hozzáadjuk a paradicsomot is, és vízzel felöntjük. Beletesszük a csomóba kötött fűszereket, sót, borsot és a sáfrányt, és 15 percig erős tűzön fedő nélkül főzzük (2. kép).

5. A halfejeket kivesszük, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük (3. kép), azután szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkadaraboknak fenn kell akadniuk (4. kép). További 30 percen át főzzük.

6. A bagettet vékonyan felszeleteljük, és forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A maradék fokhagymagerezdet kettévágjuk és bedörzsöljük vele a bagettet. A kenyérszeleteket levesestányérokba tesszük, és a levest rámerjük. A kenyérkék tetejét megszórjuk reszelt sajttal.