Paradicsomos spagetti tintahalraguval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: fokhagymaprés, kés, lábas, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg tintahal
40 dkg piros spagetti
1 csomó leveszöldség
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 és fél dl pecsenyelé
4 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál kakukkfű
2 dl vörösbor
1 kávéskanál só
4 db paradicsom
1 kávéskanál szurokfű
2 evőkanál paradicsompüré
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1.Az olajat forrósítsuk fel egy fazékban, és dinszteljük meg benne a sóval eldörzsölt fokhagymát.

2.A hagymát és a leveszöldséget tisztítsuk meg, majd vágjuk apró kockákra, és a fokhagymához adva dinszteljük üvegesre.

3.A megtisztított tintahalat vágjuk apró darabokra, tegyük a zöldséghez és dinszteljük vele rövid ideig.

4.Keverjük hozzá a paradicsompürét, utána öntsük fel a vörösborral, azután a pecsenyelével, majd lassú tűzön, lefedve főzzük 40-45 percig.

5.Adjuk hozzá a meghámozott, kimagvalt, apró kockákra vágott paradicsomot, és ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, valamint szurokfűvel.

6.A paradicsomos tésztát sós vízben 10-15 percig főzzük, utána szedjük ki, és jól csepegtessük le.

7.Rendezzük tányérokra, öntsük rá a mártást, és azonnal tálaljuk.

Az olasz konyha előszeretettel használja fel a maradék pecsenyezsírokat a húsos, paradicsomos raguk, rizottók készítésekor. A halból és tengergyümölcseiből készült ételekhez azonban kizárólag vajat és/vagy olívaolajat használnak zsírzóként. Az olasz konyhában is szabály, hogy halak és fehér húsok készítésekor kizárólag fehér bor használatos és ezekhez az ételekhez fehér bort illik fogyasztani is.