POLENTA SAJTMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, lerakás, rántás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
18 dkg ementáli sajt
1 adag polenta
18 dkg gorgonzola sajt
3 evőkanál vaj
1 csipet szerecsendió
2 és fél dl tej
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Készítsük el a polentát az alreceptben leírtak szerint. Hagyjuk hűlni legalább 180 percen keresztül. A vaj kétharmadát egy lábosban olvasszuk meg. Amikor már nem habzik, adjuk hozzá a lisztet, és alacsony láng felett, folyamatos kevergetés mellett fehérítsük 1-2 percig. Apránként kezdjük hozzáadagolni a tejet és folyamatosan kevergessük, amíg a mártás sima lesz. Fűszerezzük egy kevés szerecsendióval. Vegyük nagyobbra a lángot, adjuk hozzá a forgácsolt gorgonzolát, a vékonyan szeletelt ementálit és a reszelt parmezánt, egyszerre egy keveset, és folyamatosan keverjük addig, amíg sima lesz.

A maradék vajjal kenjünk ki egy akkora tűzálló tálat, amelyben a polenta és a mártás 5 cm vastagon elteríthető. A polentát vágjuk 2 centis kockákra. A polenta felét terítsük szét a sütőtál alján és öntsük rá a mártás felét. Erre tegyük rá a maradék polentát, majd terítsük be a maradék mártással. Előmelegített sütőben süssük 200 fokon 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.

EGYSZERŰ POLENTA

60 dkg kukoricadara
3 liter víz
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).

2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.

3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.

4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.