POLENTA SAJTMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, lerakás, rántás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
Készítsük el a polentát az alreceptben leírtak szerint. Hagyjuk hűlni legalább 180 percen keresztül. A vaj kétharmadát egy lábosban olvasszuk meg. Amikor már nem habzik, adjuk hozzá a lisztet, és alacsony láng felett, folyamatos kevergetés mellett fehérítsük 1-2 percig. Apránként kezdjük hozzáadagolni a tejet és folyamatosan kevergessük, amíg a mártás sima lesz. Fűszerezzük egy kevés szerecsendióval. Vegyük nagyobbra a lángot, adjuk hozzá a forgácsolt gorgonzolát, a vékonyan szeletelt ementálit és a reszelt parmezánt, egyszerre egy keveset, és folyamatosan keverjük addig, amíg sima lesz.
A maradék vajjal kenjünk ki egy akkora tűzálló tálat, amelyben a polenta és a mártás 5 cm vastagon elteríthető. A polentát vágjuk 2 centis kockákra. A polenta felét terítsük szét a sütőtál alján és öntsük rá a mártás felét. Erre tegyük rá a maradék polentát, majd terítsük be a maradék mártással. Előmelegített sütőben süssük 200 fokon 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.
EGYSZERŰ POLENTA
1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).
2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.
3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.
4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.