Spenótos pizza gazdasszony módra Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, lábas, nyújtófa, pizzasütő tepsi, séfkés, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, nyújtás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg mirelit spenót
20 dkg mozzarella sajt

vagy

20 dkg scamorza sajt
4 db keményre főzött tojás
10 dkg szalámi
4 db paradicsom
½ csomó petrezselyemzöld
1 evőkanál bazsalikom
1 adag kenyértészta
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 csipet ételízesítő
1 csipet szerecsendió
2 evőkanál vaj

vagy

2 evőkanál margarin
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1.A vajat vagy a margarint forrósítsuk fel egy lábasban, és olvasszuk ki benne a kockára vágott kolozsvári vagy bacon szalonnát.

2.Adjuk hozzá a felolvasztott, jól lecsepegtetett spenótot, és kicsit dinszteljük benne.

3.Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval meg ételízesítővel, és hagyjuk kihűlni.

4.A tésztát nyújtsuk ki lisztezett deszkán, és osszuk 4 pizzaformába.

5.Egyenletesen osszuk el rajta a spenótot, rakjuk rá a szalámiszeleteket és a hámozott, karikára vágott paradicsomot. 6.Szórjuk meg bazsalikommal, sóval, borssal, majd szépen rendezzük el rajta a felszeletelt kemény tojásokat.

8.Erre kerüljön a szeletekre vágott mozzarella. Végezetül a 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig süssük, és felaprított petrezselyemmel megszórtan tálaljuk.

Kenyértészta

25 dkg búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
25 dkg kenyérliszt
3 dl víz
1.5 dkg sertészsír
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál só
1 evőkanál kristálycukor

1. A lisztet szitáljuk egy tálba (1. kép).

2. Adjuk hozzá a szárított élesztőt, a sót, a cukrot és a köményt (2. kép).

3. Reszeljük bele a sertészsírt (3. kép), majd az egészet keverjük össze.

4. Öntsünk langyos vizet a liszthez (4. kép), majd dagasszunk belőle kemény tésztát.

5. Lefedve, meleg helyen, kb. 30 percig kelesszük (5. kép).

6. Ezután ismét gyúrjuk át alaposan (6. kép), nyújtsuk ki lisztezett deszkán és a további felhasználásig tegyük félre.