SAJTOS RIZSGOMBÓC Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, lábas, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, párolás, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 20 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg mozzarella sajt
35 dkg gömbölyű szemű rizs
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 db tojás
2 db csirkehúsleves-kocka
1 dl olívaolaj
5 dkg vaj
másfél dl fehérbor
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet sáfrány
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
igény szerint zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A hagymát a vajban megpároljuk, és a rizst beleöntve (1. kép) a tűzön 2-3 percig kevergetjük.

2. A sáfrányt a borban feloldjuk, és a leveskockával ízesített vízzel apránként felengedjük a rizst (2. kép). A következő adag vizet mindig csak akkor öntjük hozzá, amikor az előzőt a rizs már magába szívta. Végül lefedve, kis lángon még 10-15 percig puhítjuk, majd kihűtjük.

3. A reszelt sajtot, a simára kevert tojásokat óvatosan belekeverjük, és utánasózzuk, megborsozzuk. A mozzarellát 20 kicsi kockára vágjuk, és mindegyiket rizsmasszába burkolva gombóccá gömbölygetjük (3. kép).

4. Zsemlemorzsába forgatjuk (4. kép), és 60 percre jégbe hűtjük. Utána kisebb adagokban a forró olajba rakjuk, és körös-körül szép pirosra sütjük.

A sajtos rizsgombóc (suppli al telefono) olasz neve arra utal, hogy beleharapva az olvadt sajt a telefonzsinórhoz hasonlatos vékony sugárban folyik ki.
Lefedve, megfagyasztva 3 napig eltartható. A forró sütőbe téve 15 perc alatt felfrissíthető.