ALMÁS BÁRÁNYCOMB BURGONYAPOGÁCSÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, hűtőszekrény, keverőtál, séfkés, serpenyő, sütő, szűrő, szűrőlapát, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, elősütés, főzés, hámozás, pácolás, párolás, passzírozás, áttörés, sütés, sütés bő zsiradékban, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db jonatán alma
80 dkg báránycomb
½ dl olaj
1 dl száraz fehérbor
1 db zöldalma
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál mustár
másfél dl víz
ízlés szerint rózsabors
ízlés szerint só
Körethez:
60 dkg burgonya
2 db tojás
2 dl olaj
ízlés szerint só
igény szerint liszt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint őrölt szerecsendió

Elkészítés:

1. A báránycombot besózzuk, bekenjük mustárral és rámorzsoljuk a rózsaborsot (1. kép). Egy éjszakára hűtőbe tesszük pácolódni.

2. A pácolt húst serpenyőben, forró olajon megpirítjuk 2. kép), majd tepsibe fektetjük, vizet öntünk alá, és fedővel letakarva, 200 fokos sütőben majdnem puhára pároljuk.

Ezután mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát (3. kép), a megmosott szeletkékre vágott héjas almákat (4. kép), és rálocsoljuk a fehérbort. Most már fedő nélkül visszatesszük a forró sütőbe, és pirosra sütjük.

3. A körethez a tisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és forrón összetörjük.

4. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojásokat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen formálható burgonyatésztát kapjunk.

5. Lisztes kézzel közepes gombócokat formázunk belőle, kissé meglapítjuk, és a forró olajban pirosra sütjük. Tálaláskor a burgonyapogácsákat tálra rendezzük, melléhalmozzuk a sült almát, és melléfektetjük a felszeletelt, sült báránycombot.